fbpx

Terapije

Fizikalna terapija in rehabilitacija

DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA HRBTENICE (DTH)

 

Dekompresijska terapija hrbtenice, za razliko od klasične fizikalne terapije, ki v večini primerov deluje samo na zmanjšanje simptomov,  ima DTH prednost v uporabi, saj je usmerjena k zmanševanju vzrokov nastanka bolečin.

Beseda je, o učinkoviti neoperativni metodi reševanja problema bolečin v križu, ki se širi proti nogi, išiasu, bolečinami v vratni hrbtenici, glavobolu, vrtoglavici, šumih v ušesih, mravljincih vzdolž ruke in skolioze. V 85% slučajev dekompresijska terapija hrbtenice zmanjšuje potrebo po operacijskem posegu, za razliko od klasične fizikalne terapije, katera v večini primerov deluje le na zmanjšanje simptomov.

BOLEZEN HRBTENICE DANES PESTI ŽE VSAKO 10 OSEBO

Za to bolezenijo je na hrvaškem hospitaliziranih vsak leto tri miljone ljudi v Sloveniji 600 tisoč, kar nas uvršča v sam evropski vrh po obolenjih hrbtenice, ki drastično zmanjšuje delovno sposobnost in kvaliteto življenja. Danes so bolečine v hrbtu eden od najpogostejših razlogov obiska pri zdravniku in najpogostejši razlog izostanka z dela, vzroki bolečin pa so lahko različni, pogosto profesionalno pogojeni, bodisi kot posledica pretežno sedečega načina življenja ali intenzivne fizične aktivnoste. Bolezni hrbtenice, ne samo povzročajo velike zdravstvene težave, s seboj nosijo tudi veliko spremljajočih stroškov, ki  so lahko prilično visoki : stroški bolniške, zdravljenja, operativnih posegov in rehabilitacije.

PREVENTIVA ŠE NAPREJ NAJBOLJ POMEMBNA

V preprečevanju nastanka težav vezanih na hrbtenico je preventiva še naprej najbolj pomembna – potrebno se je izogibati dvigovanju težkih bremen v pripognjenem položaju in daljšemu sedenju, medtem ko pravilna vaja in rekreativno ukvarjanje z športom lahko ugodno vpliva na stanje hrbtenice. Ko pa je problem že prisoten, je tu fizikalna terapija in njene metode s pomočjo katerih je mogoče zmanjšati bolečino oziroma se celo izogniti operaciji.

NADO KONCEPT ZDRAVLJENJA

Poliklinika Nado center zdravja je ozko specializirana za zdravljenje različnih oblik motenj hrbtenice. Ukvarjamo se s predoperativno, postoperativno in športno rehabilitacijo, poseben poudarek je na dekompresijski terapiji hrbtenice (DTH), katero smatramo bolj učinkovito od drugih načinov zdravljenja v fizikalni medicini in rehabilitaciji. V Sloveniji smo postavili prvi center za dekompresijsko terapijo hrbtenice(DTH) in sicer kot nov koncept NADO KONCEPT ZDRAVLJENJA v Ljubljani.

ELEKTROTERAPIJA

Metoda osnovana na principu elektroanalgezije, kjer prihaja do stimuliranja A živčnih vlaken. Z stimulacijo A vlaken prihaja do zaviranja C vlaken odgovornih za prenos bolečine na višji nivo živčnega sistema. Električni dražljaji frekvence od 75 – 125 Hz in čas trajanja impulsa od 0.8 ms najboljše stimulirajo A živčna vlakna. Uporabljajo se pretežno dvokanalni aparati z napetostjo elektrike od 0-9 V in jakostjo elektrike od 0 – 75 mA. Elektrika se oporablja s pomočjo elektrod, po potrebi pa se dodaja gel ali pasta ki povečujeta prevodnost kože. Aktivna elektroda se postavi na mesto bolečine, druga pa na nasprotno stran. Čas popuščanja bolečine je različna, nekje med 10-30 min, kolikor toliko traja tudi terapija. Postopek se lahko ponovi večkrat dnevno.

Kdaj uporabljam TENS?

  • akutna in kronična bolečina izzvana z različnim patološkim procesom
  • revmatske bolezni
  • travme
  • ortopedske bolezni
  • kirurgija
  • nevrologija
  • ginekološke in onkološke bolezni

 

MANUALNA MEDICINA

Manualna medicina predstavlja dejavnost ki se ukvarja z diagnostiko in terapijo reverzibilnih funkcijskih motenj lokomotornega sistema z metodami mobilizacije, manipulacije in masaže. Funkcijske motnje (neadekvatna gibljivost sklepa, vendar brez izrazitih patoloških zamenjav strukture; motnje medsebojnih odnosov struktur in funkcij lokomotornega sistema) so najpogostejši vzrok bolečine v lokomotornem sistemu, bolečina pa je najpogostejši simptom funkcijskih motenj. Čeprav so pisane sledi o manualni terapiji stare več kot 3000 let pred Kristusom, se manualna terapija relativno pozno začne uporabljati v medicini. V Londonu šele v letu 1965 ustanovijo Mednarodno združenje za manualno medicino (FIMM: International Federation of Manual Medicine). V večini evropskih držav je vse bolj izražena tendenca integracije manualne medicine v fizikalno medicino in rehabilitacijo.

Manualna terapija se izvaja po suptilnem manualnem pregledu, ki omogoča diagnozo najmanjših motenj sklepne funkcije v kvalitativnem in kvantitativnem smislu kot predpogoj ciljne terapije, saj samo ciljna terapija jamči najboljše rezultate.

ZAKAJ UPORABA MANUALNE TERAPIJE PRI BOLNIKIH S  SINDROMOM HRBTENICE IN LOKOMOTORNOGA SISTEMA OZIROMA APARATA?

Manualna terapija je dokazana kot zelo uspešna metoda zdravljenja na tem področju, bolj učinkovita od konvencionalne fizikalne terapije, ki se pogosto uporablja šablonsko – brez individualnega pristopa. Najboljši rezultati se dosegajo v reševanju najpogostejših sindromov in stanj: lumbago, lumboishialgija, sklepne bolečine, bolečine in parestezija (mravljinci) po rokah in nogah, bolezni notranjih organov povzročenih zaradi dislokacije vretenc, skolioza, slabe drže, glavobola, vrtoglavice, spondilolisteze in drugo.

Manualna terapija deluje na vzrok problema za razliko od alopatske (klasične) medicine, ki deluje samo simptomatsko, tako da se na začetku problema simptomi običajno umirijo vendrar se največkrat pojavljajo ponovno in to v še močnejši obliki.  Težave nato prehajajo zaradi nereševanja primarnega vzroka v kronične težave ( ki so še bolj komplicirane ali se sploh ne morejo rešiti).

Preventivno lahko z manualnimi tehnikami zelo dobro delujemo na strukturo telesa v cilju preprečevanja, upčasnitve ali blažitve mogočih ali potencialnih težav, in to predenj nastanejo bolezenski simptomi. Takšen sistem preventivne diagnostike in terapije v klasični medicini nažalost ne obstaja – pacijenti zato nikoli ne odidejo k zdravniku, da bi jim preprečil npr. bolečino v križu (takšna zahteva bi verjetno izzvala smeh in začudenje zdravnika, čeprav je s stališča manualne medicine popolnoma upravičen in logičen), že takrat ko imajo težave.