fbpx

Bolezenska stanja

Karakteristična obolenja in diagnoze

SKOLIOZA

Bolezensko stanje hrbtenice

Skolioza je stanje, pri katerem je hrbtenica lateralno in/ali rotacijsko ukrivljena oz. deformirana.

Skolioze delimo na strukturalne, pri katerih se deformacije ne popravijo z mišično aktivnostjo in funkcionalne (skoliotične drže), ki se lažje popravijo ob pravilni mišični aktivnosti, ki omogoča pravilno držo telesa. Prav tako jih delimo po času in mestu nastanka.

Skolioza : Ukrivljenost hrbtenice

Vse več je otrok z ukrivljenostjo hrbtenice, vendar starši tega na žalost  ne opazijo, dokler ni prepozno.

Skolioza je ena od najpogostejših bolezni otrok, ki preveč časa presedijo pred računalnikom. Otroci v današnjem času že od zgodnjih let preživljajo vedno več časa v sedečem položaju (pred računalnikom, televizorjem…). Kot posledica tega se pojavijo skolioze, skoliotične drže ipd.

Do ukrivljenja hrbtenice, med ostalim , prihaja tudi zaradi težkih šolskih torb, ki jih otroci nosijo vsak dan. Šolska torba bi morala tehtati največ 10% otrokove telesne teže, danes pa se teže torb povzpnejo tudi do 30% teže otroka. Starši ukrivljenost hrbtenice prepoznajo šele, ko vidijo, da ima otrok eno ramo ali kolk višje od drugega, ali da ima otrok rebra nepravilno izbočena.

Skolioza se največkrat razvije med 10 in 14 letom pri deklicah in med 12 in 14 letom pri dečkih.

Obvezni pregledi

V kolikor se bolezen odkrije preden se hrbtenica ukrivi za več kot 40°, navadno problem zdravimo brez operacije. Če pa se ukrivljenosti ne opazi pravočasno, se pri otrocih, ki so v intenzivnem obdobju fizičnega razvoja, stanje v puberteti v 60% primerih poslabša.

Zaradi tega menimo, da bi se pregledi morali opravljati v šolah, in sicer bi morali s pregledi začeti v petem razredu osnovne šole. Pregled je priporočljivo ponoviti vsakih 6-9 mesecev. Žal opažamo, da se sistematski pregledi, ki se opravljajo v šolah opravljajo rutinsko in površno, kar pa težko pripomore k predvidevanju začetka skolioze.
Zaradi tega staršem, ki sumijo, da imajo njihovi otroci ukrivljeno hrbtenico, priporočamo pregled v specializiranih centrih za fizioterapijo.
Ukrivljenost hrbtenice se običajno ne povečuje več po koncu rasti okostja. Skoraj 70% skolize nastane iz neznanega vzroka.

Mogoči vzroki in faktorji ki delujejo na razvoj skolioze so:

  • dedovanje (geni),
  • metabolični,
  • biomehanični,
  • faktor rasti,
  • konstitucionalna asimetrija,
  • motnje s sestavi ravnotežja

Večina otrok s skoliozo nima bolečin v hrbtenici, te se pojavijo v poznejših življenjskih obdobjih veliko pogosteje kot pri ljudeh, ki skolioze nimajo. V kolikor se bolezni ne zdravi, skolioza lahko privede do telesnih deformacij: npr. prsnega koša, težjih bolečin v hrbtu, problemov s srcem in pljuči ter problemov v nosečnosti zaradi porušene statike telesa. Obstaja nekaj vrst zdravljenja, ki so odvisne od stopnje ukrivljenosti hrbtenice. Največkrat se priporočajo vaje in plavanje, navadno pa to ne zadostuje za odpravo težave.  Prav tako pa obstajajo tudi drugačne rešitve – dekompresijska terapija hrbtenice, včasih pa je potrebna tudi operacija hrbtenice, in sicer kadar je ukrivljenost večja od 40 stopinj.

Vaje za vsakogar

Priporočamo, da se vaje prilagodijo vsakemu bolniku individualno, navadno so terapije za skoliozo različne, primer: izometrične vaje, vaje po metodi Egoscoe, vaje po metodi Katarine Schroth, pozicioniranje telesa v sproščenem položaju in podobno. Terapija se razlikuje v kolikor je problem ortopedski ali nevrološki.

Pri otrocih pred 18. letom se napredovanje skolioze lahko upočasni ali ustavi, v kasnejšem obdobju pa so učinki zdravljenja manjši. Pri odraslih je mogoče zmanjšati ali odpraviti bolečine, vendar pa je nemogoče pričakovati spremembe fizične deformacije. Zaradi vsega tega je najvažnejše pravočasno diagnosticirati skoliozo pri otrocih, zmanjšanje obremenitev na hrbtenico otrok, omejiti čas sedenja za računalniki in televizijo in vzpodbujati otroke k fizični aktivnosti.

Prehrambene navade

Zaradi boljše mineralne sestave kosti in tkiv, zmanjšanja toksinov v telesu in zakisanosti organizma ter dvigovanja imunske odpornosti, priporočamo menjavo prehrane otroka, kar bi pomenilo popolno odstranitev nekaterih jedi ki vsebujejo industrijski sladkor, sokove in proizvode iz bele moke, še posebej pri otrocih s skoliozo.

V Nado centru zdravja izvajamo natančno fizioterapevtsko oceno za otroke in adolescente s slabo držo ali fiksirano deviacijo hrbtenice (kifozo ali skoliozo).

S precizno anamnezo pacienta, zapisom problematičnih dejstev (nagla rast, letnik rojstva, Risserov znak, družinsko anamnezo, stanje bolezni, prvi menstrualni ciklus pri deklicah, športne aktivnosti in dr.) delamo fizioterapevtsko oceno in preiskavo kostno-mišične sestave. Z opažanjem asimetrije ramen, lopatic, linije bokov, nagiba medenice, dolžine ekstremitet izvajamo Adamsov test predklona oziroma ugotavljamo ali govorimo o skoliotični ali kifotični drži oziroma fiksirani deviaciji.

BOLEZENSKA STANJA HRBTENICE

Sodobni način življenja in napredek tehnologije je prinesel epidemijo degenerativnih bolezni hrbtenice, ki so se prej pojavljale pri osebah starih med 50-60 leti, danes pa jih srečujemo že pri osebah mlajših od 30. let.

Dejavniki rizika za pojav degenerativnih bolezni hrbtenice so: genetika, težko fizično delo, kajenje, sedeči način življenja, nezadostna telesna aktivnost, dvigovanje in nošenje velike teže, dolgotrajna vožnja v avtu, …

Vratna hrbtenica ima več pomembnih vlog:

podpira lobanjo,
nosi težo glave,
ščiti hrbtenični kanal, krvne žile in živce,
je oprijemališče mišic in ligamentov, ki zagotavljajo gibljivost in stabilizacijo trupa.

Vratna hrbtenica je vsak dan pod povečano obremenitvijo zaradi ponavljajočega se števila neprilagojenih gibov pri delu, prisilne drže položaja glave in telesa ter nespoštovanja ergonomskih principov na delovnem mestu. V kolikor je porušena nevromišično ravnovesje prihaja do degeneracije strukture, kar poveča možnost poškodb.

Bolečina v vratni hrbtenici je tako kot bolečina v križu pogost razlog obiska pri zdravniku. V kolikor se bolečine v vratni hrbtenici ne zdravi, lahko postane kronična in pripelje do celega niza psihosomatskih motenj, poslabša kvaliteto življenja in dolgotrajne odsotnosti z delovnega mesta. Simptomi se pojavijo v področju vratne hrbtenice, lahko se širijo v roke ali v področje glave.

BOLEČINE V VRATNI HRBTENICI

Najpogostejši simptomi so:

lokalna bolečina v vratni hrbtenici,

napetost mišic,

glavoboli,

vrtoglavice,

omejeno gibanje vratne hrbtenice.

Lahko se pojavijo glavoboli, vrtoglavice, simptomi povezani z vidom, sluhom (šum v ušesih), širjenje bolečine v ramena in roke.

Najnovejša raziskovanja ne priporočajo strogega mirovanja, temveč umirjeno telesno aktivnost v periodi odmora, brez obremenitev, težkega fizičnega dela in vožnje avtomobila na dolge relacije. Zaradi dolgotrajnega mirovanja lahko pride do oslabitve mišic in posledično nestabilnosti vratne regije. Zgodnja aktivacija mišično-kostnega sistema v vidu terapijskih vaj in mobilizacije mehkih tkiv bo pozitivno delovala na končni izid zdravljenja. Od rekreativnih aktivnosti, pri problemih povezanih z vratno hrbtenico, se priporoča hrbtno plavanje (glava je v ravnini s telesom) in ciljne vaje.

VRTOGLAVICA

Zelo pogosto dobimo paciente z vrtoglavico (vrtoglavico imajo lahko tudi nekaj let), ki jim medicinska pomoč ni uspela pomagati pri odpravi težav. Opravi se lahko cela vrsta preiskav, ki najpogosteje ne pokažejo nič. V kolikor se s pomočjo RTG ali MR ugotovi degenerativne spremembe v vratni hrbtenici ali manjši problemi v pretoku krvi skozi vertebralno (vratno) arterijo, prave rešitve običajno ni.

Najpogosteje se predpisuje medikamentozna terapija (Betaserc, Ginko) priporočajo se tudi vaje za vratno hrbtenico, ki žal večkrat prinašajo poslabšanje stanja. Opazili smo, da se v veliko primerih težave pripisujejo psihičnemu vzroku, ker drugih vzrokov enostavno ne moremo določiti.

Postavlja se vprašanje:

Kaj povzroča take vrtoglavice in kaj narediti, da se vrtoglavice preprečijo ?

Odgovori na ta vprašanja so zelo enostavni!

Ta beseda se sliši neverjetno, ampak za njo stoji na stotine uspešno rešenih „ugank“ vrtoglavic. Pri mnogih, na prvi pogled kompliciranih stvareh obstajajo enostavne rešitve. Prav tako ima tudi ta problem svojo enostavno rešitev. Odgovor na prvo vprašanje je sledeč: cervikogeno vrtoglavico največkrat povzroči funkcionalni blok v zadnji atlantookcipitalni membrani (lat. membrana atlantooccipitalis posterior) skozi katero potekajo vertebralne arterije.

Mnogokrat zaradi obremenjenosti položaja glave pri delu z računalnikom, pisanju, prisilno nagnjenem položaju (frizerke, stomatologi, delavci za proizvodnim trakom, tekstilni delavci), poškodb v vratu (prometna nesreča, skakanje v vodo na glavo, nošenje čelade), vnetju vratnega dela (znojenje, prepih) prihaja do zategovanja zadnje ligamentarne opne in s tem do pritiska na krvne žile, ki ne morejo več normalno opravljati svoje funkcije – oskrbe s krvjo.

Vertebro-bazilarni arterijski sistem s svojo razvejanostjo oskrbuje s krvjo mnoge dele podaljšane hrbtenjače, dele malih in velikih možganov, ter dela jedra kranialnih živcev. Ko se zadnja opna nahaja v takem spastičnem stanju govorimo o funkcionalnem bloku, saj se stanje lahko vrne v normalo a hkrati nima nikakršne patologije. Ker ni patoloških stanj,  je diagnostika funkcionalnega bloka nemogoča z navadnimi medicinskimi preiskavami (RTG, MR, CT, krvne preiskave, color doppler).

Skozi kongrese in strokovne skupine bomo poskušali problem približati širši medicinski skupnosti, in na ta način pacientom omogočiti kar najhitreje zdravljenje, saj sta diagnosticiranje in rešitev dokaj enostavna.

V Nado centru zdravja ta problem rešujemo z dekompresijsko terapijo hrbtenice. Z izkušnjami in prakso smo izpopolnili tehniko trakcije s katero se relativno hitro (5-10 terapij), nenevarno in učinkovito rešujejo vrtoglavice, ki jih povzročajo funkcionalnimi bloki v ligamentih. V kolikor obstajajo funkcionalni bloki združeni z nekimi drugimi problemi kot npr. degenerativnimi spremembami na vratni hrbtenice, potem so terapije daljše (povprečno nad 10  v 2 mesecih)

Cervikobrahialni sindrom povzročajo problemi v spodnjem delu vratne hrbtenice. Bolečina ali mravljinci se iz vratu širijo čez ramo po rokah do vrha prstov. Občasno te simptome spremljata tudi spremenjena zaznava temperature in dotika ter ugaslost refleksov.

Pogosteje se težave pojavljajo v eni roki. Težav ne smemo zanemarjati. Pri omenjenih težavah je potreben pregled pri fiziatru, ki bo predpisal potrebno diagnostiko (RTG, MRI, EMG, ipd.). Glede na rezultate preiskav se bo odločil za nadalnje zdravljenje.

V Nado centru pa to stanje zdravimo z neoperativno dekompresijsko terapijo vratne hrbtenice.

Bolečina v križu ali v ledvenem delu je ena najbolj pogostih bolečin,  s katero se srečamo skoraj vsi vsaj enkrat v življenju. Ker ob je ob dolgotrajni bolečini prizadeta funkcija mišic in posameznikovo življenje, je pomembno bolečino razumeti, da jo lahko odpravimo. Zelo pogost vzrok bolečin v križu, ki lahko izžarevajo v nogo so problematike medvretenčnih diskov. Veliko ljudem otežuje  vsakdanje življenje, opravljanje poklica ali drugih aktivnosti, lahko pa je bolečina taka, da jim onemogoča gibanje.

LUMBOSICHIALGIA oz. IŠIAS

SIMPTOMI

Lumboischialgia, bolje poznana pod imenom išias je huda ostra, pekoča bolečina v spodnjem (ledvenem) delu hrbta, ki izžareva preko glutealne regije v različne predele ene noge, včasih vse do prstov. To bolečino lahko spremljajo mravljinci, spremenjena zaznava temperature in dotika, ugaslost refleksov ali oslabela mišična moč.

VZROKI

Najpogostejši vzrok nastanka išiasa je  nepravilno in neustrezno dvigovanje težjih bremen, gibi, kot so rotacije trupa ter vrtenje trupa ob predklonu. Prav tako pa so razlog za razvoj težav lahko degenerativne spremembe vretenc in diskov.

TERAPEVTSKI CILJI

Naš cilj je obravnava vzroka težave – torej mehaničnega pritiska na korenino živca, ki povzroča bolečino in ostale težave. S tem zmanjšamo in/ali odstranimo bolečino v križu ter nogah, prav tako pa morebitne nevrološke simptome (mravljinčenje v nogi, spremembe občutkov v spodnjih okončinah in stopalih). Z izboljšanjem funkcije ledvene hrbtenice izboljšamo tudi delovanje celotnega  gibalnega sistema.

TERAPIJA

Neoperacijska dekompresijska terapija hrbtenice (DTH) – raztezanje ledvene hrbtenice – se odvija v sproščenem ležečem položaju z dvignjenimi nogami. Kot predpripravo na dekompresijsko terapijo uporabimo infrardečo luč, po opravljenem raztezanju pa sledi še elektroterapija.

UČINKOVITOST

Učinkovitost je odvisna od  pravočasnega posredovanja.  V akutni fazi (4-6 tednov po poškodbi ) je DTH najbolj učinkovita in zagotavlja krajše zdravljenje, boljše okrevanje ter boljše dolgoročno zdravstveno stanje. V subakutni in kronični fazi  od 1 do 2 mesecev in več po poškodbi) pa se verjetnost daljšega okrevanja poveča.

USPEŠNOST

Več kot 80% bolnikov, zdravljenih z neoperativno spinalno dekompresijsko terapijo  doseže zmanjšanje ali odpravo težav v hrbtenici. DTH žal ne more pomagati v 10% primerov, kjer je operacija res nujna.

Hernija diska prizadane velik del človeške populacije. Je poglaviten povzročitelj bolečin v križu,  ki  se  kaže  z  znaki  in  simptomi  ledvenega radikularnega sindroma, za katerega je značilna izžarevajoča bolečina, ki se po navadi širi v spodnji ud, lahko pa pride tudi do senzoričnih ali motoričnih izpadov  na  predelu  zadnjice oziroma   spodnjega   uda, ki  navadno   potekajo po dermatomu utesnjene ene ali več živčnih korenin ledvenega in križničnega predela hrbtenice. Hernija diska  se  na  predelu ledvene hrbtenice najpogosteje  pojavlja  pri  mlajši  in  srednji generaciji . Dejavniki tveganja za razvoj hernije so sedeč način življenja, delo, ki vključuje prepogibanje in dviganje težkih predmetov, nezdrava prehrana, starost in debelost. Intervertebralni disk je kompleksna struktura, ki služi kot blažilec sil na vretence. Kot posledica povečanih sil lahko pride do izrivanja pulpoznega jedra skozi razpoke vezivnega obroča diska, ki nastanejo kot posledica degenerativnih sprememb. Ker so najmočnejše sile na hrbtenico v ledvenem delu, so tam diski najdebelejši, a tudi najbolj obremenjeni, kar pojasni dejstvo, da se hernije diskov najpogosteje pojavljajo na nivoju L4-L5.

Medvretenčni diski so pomemben element človekovega gibalnega aparata, ki dajejo hrbtenici gibljivost in blažijo velike sile, ki jih gibanje ustvari na vretenca. S procesom staranja diski dehidrirajo, s ponavljajočih gibi, dvigovanjem težkih bremen, dolgem sedenju itd. pa ta proces pospešimo. To vodi v njihovo degeneracijo, zaradi katere ne morejo več učinkovito opravljati svojih nalog.  Zaradi tega jedro diska posledično lahko prodre izven svojega obroča in pritisne na živčno korenino, kar povzroča bolečino in ostale nevrološke težave.